2015-10-20 09:30:24

Svjetski dan jabuke/Dan osteoporoze

       20.listopada 2015.

     Svjetski dan jabuke i

    Dan osteoporoze

 

Već treću godinu zaredom, u našoj se školi obilježava Svjetski dan jabuke. Svrha je uputiti na važnost jabuka u svakodnevnoj prehrani. Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. Svjetski dan osteoporoze obilježavamo po prvi puta, a svrha nam je informirati građanstvo o bolesti suvremenog doba, umnogome uvjetovana načinom života. Osteoporoza je tiha, ali progresivna bolest u kojoj bez prevencije dolazi do potpunog smanjenja koštane mase i propadanja tkiva. S vremenom dolazi do značajnog smanjenja koštane mase i kostiju, a kako osoba stari slika je sve lošija, pogoršana prirodnim odljevom kalcija. Takve tanke kosti smanjene koštane mase krhkije su i sklonije prijelomima. I tu se otkriva stvarni problem ove bolesti - ona nema simptoma sve do samog prijeloma. Nema simptoma, nema bolova, nema ograničenja koja upozoravaju. Učenici Srednje medicinske škole (smjer: fizioterapeuti), izradili su informativne letke i plakate o važnosti i prevenciji osteoporoze.  


Srednja medicinska škola Slavonski Brod