preskoči na sadržaj

Srednja medicinska škola Slavonski Brod

Login
Kalendar
« Listopad 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međunarodni dan planinara
Autor: Slavica Kovačević, 6. 3. 2020.

Međunarodni dan planinara

7. ožujka 2020.


 

 

   Obilježavanjem Međunarodnog dana planinara  želi se ukazati na potrebu zaštite osjetljivih planinarskih eko-sustava i promovirati kretanje kao zdrav način života.

 Planinarenje  na prvom mjestu predstavlja način i stil života, a potom i niz aktivnosti u prirodi. Motivi za planinarenje su čovjekova želja za vječnim kretanjem, upoznavanjem prirode, prostora i novih ljudi te osvajanje novih vrhunaca,  i potreba za ravnotežom i zadovoljstvom.

 

Zašto planinariti?

   Na pitanje zašto planinari odlaze u planine nemoguće je dati jednostavan i jedinstven odgovor, ponajprije zato što svaki planinar ima svoje motive, ciljeve i način shvaćanja planinarstva. Svatko izlete proživljava na svoj način i veseli se nečemu što drugima možda ne predstavlja nikakvo zadovoljstvo. Ipak, svim planinarima je zajedničko da u planine idu jer to vole.

    Planinarenje nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići; naprotiv, planinarstvo je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim. Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote Zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima, stjecati nove prijatelje. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom gorskom zraku predstavlja aktivan način odmora, koji unatoč uloženom fizičkom naporu, čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.

Kako početi planinariti?

Najlakše je početi planinarenje u sklopu nekog planinarskog društva ili kluba. Većina društava rado prima nove članove te im omogućuje da pod vodstvom iskusnijih planinara organizirano obiđu mnoge zanimljive planine i planinarska odredišta.

 

VEDRO!

 

Planinari SMŠ

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju