preskoči na sadržaj

Srednja medicinska škola Slavonski Brod

Login
Tražilica
Kalendar
« Listopad 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 

Naslovna

EU projekti

Djelatnici i učenici srednje Medicinske škole Slavonski Brod, njih 47-ero (40 učenika i 7 djelatnika, od kojih četvero nastavnika)  nedavno su se vratili iz njemačkog grada Leipziga gdje su više dana boravili na mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta ‘Health is Wealth’. Riječ je o projektu kojega je financirala Agencija za mobilnost i programe EU, u okviru kojega su brodskoj Medicinskoj školi odobrene dvije grupe aktivnosti: mobilnost osoblja i mobilnost učenika.

Kako nam je rekla ravnateljica Medicinske škole prof. Jelena Jelinić Bošnjak, u mobilnosti osoblja odobrena je mobilnost sedmero djelatnika škole od kojih troje nastavnika /stručnjaka koji obrazuju medicinske sestre, odnosno medicinske tehničare opće njege i četvero djelatnika Uprave škole, koji su u Leipzigu proveli sedam dana, (od 11. do 18. prosinca 2016.). U tom periodu informirali su se o njemačkom strukovnom obrazovanju, teorijskoj i praktičnoj nastavi, razmijenili iskustva s njemačkim kolegama i analizirali obrazovne kurikulume za medicinske sestre i fizioterapeute u RH u usporedbi s onima u Njemačkoj.

 

U sklopu mobilnosti učenika ovim je projektom odobrena mobilnost njih 40, od čega 20 učenika od 2. do 5. razreda, smjera medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege i 20 učenika smjera fizioterapeutski tehničar/ka,  koji su u Leipzigu proveli 14 dana (od 8 do 21. siječnja 2017). U njihovoj pratnji bilo je petero djelatnika škole. Učenici su u tom periodu ondje imali stručnu praksu u dvije ustanove koje skrbe o starim i nemoćnim osobama, svakodnevno od 7.00 do 12.30, tijekom koje su imali priliku upoznati standarde kvalitete, higijenske i zdravstvene propise određenih ustanova, pomagati u svakodnevnoj higijeni bolesnika, pripremati ih za propisane kontrole i terapije, asistirati u prikupljanju medicinske dokumentacije i razviti pozitivan stav prema radu i struci. Pri tome su morali pisati dnevnik rada. Ustanove za osposobljavanje i stručnu praksu učenicima osigurao je projektni partner, tvrtka VITALIS GmbH. Projektom im je bio osiguran put do Leipziga i povratak, smještaj i hrana za vrijeme mobilnosti i novac za životne troškove.

U poslijepodnevnim satima razgledavali su kulturne znamenitosti grada Leipziga, a organizirana su im bila i dva jednodnevna izleta u Dresden i u Berlin. Bili su smješteni na jednom imanju, zajedno s nastavnicima, u jednom starom dvorcu koji je preuređen kao hostel. Imali su stalne kontakte s obiteljima u Slavonskom Brodu i stalnu dostupnost interneta.

 

„Ovo je već drugi Erasmus+ projekt koji je naša škola provela u dvije školske godine; prvi je bio mobilnost nastavnika i učenika, njih 20, u španjolsku Sevillu. Rekla bih da je važnost ovakvih projekata ne samo da učenici imaju priliku odraditi stručnu praksu u opremljenijim i naprednijim ustanovama od naših, nego i da mogu razviti osjećaj sigurnosti i samostalnosti, posebno oni koji još nisu putovali izvan Hrvatske sami. Naši su se učenici u Leipzig izvrsno snašli, posebno u svakodnevnim situacijama kada su morali sami putovati S-bahnom od mjesta boravka do mjesta stručne prakse. Nije bilo apsolutno nikakvih problema, što je dokaz kako su naši učenici zaista odgovorni“, istaknula je ravnateljica Jelinić Bošnjak. Naglašava kako cilj ovakvih projekata nije da naša djeca odu iz Hrvatske i ostanu u inozemstvu, nego upravo da vide kako se nešto radi vani i da te spoznaje prenesu u Domovinu. „Oni zaista znaju, pogotovo učenici 4. i 5. razreda, da s ovim novim petogodišnjim obrazovanjem za medicinske sestre, odnosno tehničare, mogu steći velike kompetencije i vještine nakon 4600 sati praktične nastave. To je ono što je pozitivno.“, kaže ravnateljica Medicinske škole. Najavila je i novi projekt koji je škola upravo jučer predala na odobrenje; riječ je o mobilnosti u Portugal, za sedmero strukovnih nastavnika i stručnih suradnika, odnosno 20 učenika završnih razreda, predvidivo u mjesecu listopadu 2017.

Važno je istaknuti i da su kriteriji za odabir učenika koji će biti sudionici mobilnosti u okviru projekta motivacijsko pismo, životopis, ocijene i socijalni status. U provedbi projekata iz programa Erasmus+ važna je i institucionalna podrška lokalne zajednice, pa prof. Jelena Jelinić Bošnjak ističe jako dobru suradnju sa Brodsko posavskom županijom i Europskim domom Slavonski Brod, ali i povezanost i suradnju svih srednjih škola. Također, dodaje, ne samo što se u toj priči povezuju učenici, nego i sami nastavnici međusobno.

Ivica Vlašić

 

http://poslovniportal.hr/erasmus-ucenici-i-nastavnici-brodske-medicinske-skole-boravili-u-leipzigu/

 


/upload/ss-medicinska-sb/images/static3/766/File/Krpan-ERASMUS-pripreme.pdf


Veliki napredak brodske Medicinske škole: novi smjerovi, oprema, međunarodni projekti…

Ponedjeljak, 09. siječnja 2017.PODIJELI:
 

Na čelu s novom mladom ravnateljicom Jelenom Jelinić Bošnjak, profesoricom engleskog i njemačkog jezika, škola je postala još popularnija među osnovcima i poželjno mjesto obrazovanja za medicinske sestre, medicinske tehničare, fizioterapeute, a za slijedeću školsku godinu uvode se i dva nova smjera: njegovatelj i zdravstveno laboratorijski tehničar.

DOGODINE NOVI SMJEROVI: LABORANTI i NJEGOVATELJI, U PLANU I FARMACEUTI

„Riječ je o dva deficitarna zanimanja koja su potrebna na tržištu rada, i čiju smo potrebu uvođenja dogovorili u suradnji sa županijskim upravnim odjelom za obrazovanje, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Obrtničkom i Gospodarskom komorom, Općom bolnicom u Slavonskom Brodu te Domom za starije i nemoćne. Međutim, problem s provedbom obrazovanja za zanimanja farmaceut, je taj što u Slavonskom Brodu ne postoji galenski laboratorij, tako da nam je Ministarstvo u startu odbilo naš prijedlog. Stoga smo se uputili u Zagreb vidjeti što možemo učiniti kako bismo našoj djeci omogućili te dodatne smjerove. Stoga je škola odlučila opremiti i potreban laboratorij, koji će Županija financirati u cijelosti, sredstvima potrebnim za osnovno opremanje. Oprema je u postupku naručivanja, a što se tiče stručnih kadrova, nastavnika, imamo sve potrebne uvjete“, rekla nam je prof. Jelena Jelinić Bošnjak, dodajući da škola zapošljava 47 nastavnika plus 10 vanjskih suradnika.

„Od iduće školske godine imamo u planu, i na to sam posebno ponosna, upisati i prvu generaciju učenika za obrazovanje njegovatelja odnosno njegovateljica starijih i nemoćnih osoba. To je trogodišnji smjer koji je posebno prilagođen za učenike smanjenih intelektualnih sposobnosti, kojima je jako teško nakon osnovnoškolskog obrazovanja odabrati srednjoškolsko zanimanje. To je dobar smjer koji će posebno koristiti i Osnovnoj školi Milan Amruš s kojima imamo jako dobru suradnju,a za praktičnu nastavu obrazovanja učenika i učenica za ovaj smjer dobili smo podršku od Doma za stare i nemoćne osobe gdje će oni moći ići na praksu“, kaže prof. Jelinić. Ističe da je u planu Medicinske škole svake godine upisati četiri razreda: jedan petogodišnji, dva četverogodišnjeg i jedan trogodišnjeg trajanja.

DOBRA PERSPEKTIVA UČENIKA NA TRŽIŠTU RADA

Hvalevrijedan je podatak da se 60 posto učenika nakon obrazovanja u Medicinskoj školi upisuje na neki od studija Visokih zdravstvenih učilišta i studija u Novoj Gradiški, Vukovar, Zagrebu, a evo od nedavno i u Slavonskom Brodu jer imamo master studij (4. i 5. godina). „Jako puno naših učenika koji su završili Medicinsku školu u Brodu pronalazi posao u struci, ponajviše u Zagrebu i na obali“, ističe ravnateljica. Izrazila je posebno zadovoljstvo što se u suradnji s Brodsko posavskom županijom konačno nakon višegodišnje stagnacije počelo ulagati u Medicinsku školu. Otežavajuće su u postupku materijalne i energetske obnove školske zgrade vlasnički odnosi. „Grad Slavonski Brod posjeduje 12/13 i njihovu suglasnost imamo, a jednu 1/13 privatne osobe koje su preminule i čije nasljednike tražimo te se smo sigurni u pozitivan ishod. To je razlog zbog kojeg se do sada nismo mogli prijavljivati na natječaje za projekt energetske obnove“, objasnila je Jelena Jelinić.

ERASMUS PROJEKTI I STUDIJSKA PUTOVANJA

Medicinska škola posebno posvećuje pažnju stručnom usavršavanju nastavnika, te radu s darovitom djecom. U okviru Erasmus + programa ove su godine organizirana i dva studijska putovanja za nastavnike i učenike u Sevillu (Španjolska) i u Leipzig (Njemačka), u siječnju će biti organizirano još jedno putovanje u Leipzig, a u planu je tijekom 2017. i jedno studijsko putovanje za nastavnike vezano uz poduzetništvo.

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Brojne su i izvannastavne aktivnosti učenika i učenica brodske srednje Medicinske škole, (kojih do 2014. uopće nije bilo), od debatnog kluba, humanitarne družine, mladih planinara, novinara, sportskog kluba, do natjecanja u okviru Škole E-Medica. Brodski su 'medicinari' uvijek najzapaženiji i najaktivniji sudionici tradicionalnog Sajma obrazovanja, surađuju s CISOK-om, Europskim domom Slavonski Brod i Europarlamentom mladih, organiziraju brojne humanitarne akcije, imaju školski preventivni program, dane otvorenih vrata…
Puno toga se pokrenulo nabolje od štrajka učenika ove škole koji su zahtijevali drugačiju organizaciju teorijske i praktične nastave koja je do tada bila cjelodnevna i za mnoge učenike osobito izvan grada teško izdrživa. Tadašnji prosvjed izrodio je puno dobrih promjena, a novo nastavničko vijeće na čelu s ravnateljicom Jelinić Medicinskoj školi vratilo predznak jedne od najuspješnijih u Slavonskom Brodu, što je zaista vrijedno medijske pozornosti.

Autor: Ivica Vlašić

Izvor: 035portal.hr

 

preskoči na navigaciju