« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Projekt mobilnosti Erasmus+ Srednje medicinske škole pod nazivom WRITE (Work, Research and Innovation for Tomorrow Education)
Aktivnosti vezane uz WRITE projekt možete pratiti i na facebook stranici
https://www.facebook.com/profile.php?id=100010464015162
Projekt mobilnosti Erasmus+ Srednje medicinske škole pod nazivom Health is Wealth
Aktivnosti vezane uz Health is Wealth projekt možete pratiti i na facebook stranici
https://www.facebook.com/profile.php?id=100012878731625&fref=ts
Projekt mobilnosti Erasmus+ Srednje medicinske škole pod nazivom We Care, We Share for the Future
Aktivnosti vezane uz We Care, We Share for the Future projekt možete pratiti i na facebook stranici
https://www.facebook.com/We-care-We-share-936151863253550/
Projekt mobilnosti Erasmus+ Srednje medicinske škole pod nazivom Excellence. Every Patient. Every Time.
Aktivnosti vezane uz Excellence. Every Patient. Every Time. projekt možete pratiti i na facebook stranici
https://www.facebook.com/
excellence.everypatient@gmail.com
Svjetski dan jabuka i osteoporoze
Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji c vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.
Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.
Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje.
20. listopada obilježava se i Svjetski dan osteoporoze, bolesti krhkih kostiju sklonih prijelomima od koje iz dana u dan obolijeva sve više ljudi. Ovogodišnji se Dan odvija pod motom Bon appetit i posvećen je zdravoj prehrani koja je neobično važna za izgradnju i očuvanje zdravlja kostiju pa tako i prevenciju ove bolesti.
Ovom se kampanjom želi ukazati ne samo na činjenicu da je hrana jedan od najvažnijih preduvjeta za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze, nego i da uspješna prevencija započinje od djetinjstva i traje tijekom cijelog života. Stoga svatko za sebe, a roditelji i za svoju djecu moraju preuzeti odgovornost za zdravlje kostiju putem zdrave i uravnotežene prehrane koja se između ostalog mora temeljiti na namirnicama bogatima kalcijem i vitaminom D, primjerice mliječnim proizvodima, povrću i ribi. Poruka kampanje je da ovisno o godinama tijekom cijelog života u organizam dnevno treba unijeti 500 do 1500 mg kalcija (djeca, mladi i trudnice i do 2000 mg!) te oko 400 do 800 i.j. vitamina D. Uz konzultaciju s liječnikom, osim redovnom prehranom dovoljna količina kalcija i D vitamina može se osigurati i putem dodataka prehrani.
U prostorima Srednje medicinske škole izloženi su plakati koji ukazuju na važnost konzumiranja jabuka i podizanju kvalitete života. Učenici smjera fizioterapeutski tehničar/fizioterapeutska tehničarka, izradili su edukativne letke o važnosti zdrave prehrane koja uključuje tjelesnu aktivnost.